Historie

De alumnivereniging voor (toegepaste) onderwijskunde, toen nog onder de naam ToPoS, kreeg haar eerste bestuur in 1986. De vereniging richtte zich op afgestudeerden van de faculteit toegepaste onderwijskunde. In 1988 zijn de statuten opgemaakt door de notaris, waarmee de vereniging officieel erkend werd.

Sindsdien is er zowel binnen als buiten de Universiteit Twente veel veranderd. Zo heeft de studie (toegepaste) onderwijskunde er twee naamswijzigingen op zitten: Toegepaste Onderwijskunde (TO) werd Educational Design, Management and Media (EDMM) en uiteindelijk Onderwijskunde (OWK). Tevens kreeg de studie haar Engelse naam: Educational Science & Technology (EST), welke in internationale context zowel voor de bachelor als masterstudie gebruikt wordt.

Met het veranderen van de naam van de studie en het uitbreiden van het aanbod voor slechts alumni, naar alumni en studenten, heeft ook de vereniging haar naam in 2012 veranderd naar Komma. Sinds september 2015 is Komma bovendien de officiële studievereniging van studenten OWK en EST. Deze studenten werden tot september 2015 verenigd in Dimensie (voorheen Tobias).

De naam Komma

De symboliek van de naam Komma begint bij het beeldmerk: de komma. Niet slechts een leesteken, maar juist een symbool voor een adempauze. Een adempauze tussen studeren en een eerste baan, tussen je oude en nieuwe werkgever, tussen jij als professional en wij als professionals. Dit sluit naadloos aan bij de punt die sinds 2010 het logo van de Universiteit Twente siert. Waar de UT ophoudt, gaan wij verder!

Daarnaast symboliseert de Komma de doorgaande dialoog tussen twee mensen. Dit kunnen onderwijskundigen zijn, die onderling de beste aanpak afspreken, maar ook de overdracht van kennis en vaardigheden van trainer naar deelnemer worden hierin weergegeven.

En op iets minder serieuze noot: Komma staat ook voor Knappe OnderwijskundigeMeisjes/Mannen* Met Ambitie
* kies de meest passende variant

Het doel van Komma

Komma heeft als doel het bieden van een platform voor netwerken en professionele ontwikkeling aan (toegepast) onderwijskundigen van de Universiteit Twente.

Dit doen we niet alleen door het aanbieden van activiteiten zoals workshops, lezingen, (netwerk) borrels en meeloopdagen, maar ook onze nieuwsbrief met nieuws van de UT en onderwijskundig Nederland en vacatures helpen hierbij.